Skip to main content

Welke aarde geven we door

Nee, niet alleen zorgelijke gezichten. Maarten van Rootselaar, lid van de oecumenische werkgroep Bezinning&Inspiratie Twello, gaf een inzicht in hoe wij omgaan met de Aarde. Op 22 februari in 2022 waren we met 22 mensen bij elkaar in de bibliotheek en stonden stil bij het KLIMAAT.

Aanvankelijk kreeg ik wel de neiging om somber te gaan kijken. Al die cijfers en grafieken over hoe wij mensen de aarde uitputten. Maar op deze avond ontstond ook het woord 'SAMEN'. Mensen vertelden elkaar wat wél mogelijk is en wat je ZELF kunt doen. Ik was het een beetje vergeten maar ontdekte het weer:

  • Wij zelf zijn onderdeel van de natuur. Het gaat over onszelf.
  • Onze welvaartsziektes kopen we in de supermarkt met hun in veel gevallen ongezonde voeding. Je kunt ook lokale voeding kopen, gevarieerd, gezond en zonder de reiskosten van gemiddeld 30.000 km voor één bord avondeten.
  • Kleding kun je vaker dan gemiddeld 7 keer dragen.
  • Als individu kunnen we in onze directe omgeving milieubewust leven, maar dat verandert nog niet de maatschappij waarin wij leven: die is gebaseerd op voortdurende groei en op gebruik van fossiele brandstoffen. Toch kunnen we samen als consument wel degelijk invloed uitoefenen op die milieuvervuilende bedrijven.
  • Ik moet niet wachten op de politiek! Want die wacht op ons...
  • Er ontstaan steeds meer burgerinitiatieven.

De kunstkring Voorst had enkele kunstwerken meegenomen van de 40 kunstenaars die afgelopen zomer meewerkten aan hun project “Klimagie”.
Mensen van de “Groene Kerk” vertelden over kleinschalige en plaatselijke activiteiten. Geen lange discussies maar toch nadenken over onze manier van kopen en leven.
EnergieRijkVoorst vertelde hoe ze bij mensen thuis energie-advies geven en werken aan het gezamenlijk inkopen van duurzame energie.
Er waren mensen van www.devoedselpioniers.nl uit Lettele. En ik hoorde over ingoedeaarde.org, landvanons.nl en over de eetbare en helende planten van Laurette van Slobbe met haar theetuin aan de Vermeersweg in Twello.
Maarten van Rootselaar neemt ook deel aan een project over ‘duurzaamheid’ van leerlingen van het Veluws College in Twello. Een aantal aanwezigen van deze avond gaat in april met de leerlingen in gesprek.

Toch goed zo’n avond om te merken dat je niet alleen bent bij alle zorgen over onze aarde. Je ontdekt weer dat je zelf iets kunnen doen. Ja, inderdaad, alle grote veranderingen komen meestal van onderaf. Op mijzelf, op onszelf, komt het aan. Zeker weten dat er dan ook hulp van Boven is.

Ruud Pragt, Bezinning&Inspiratie Twello