ouderen.jpg

Vol verwachting

Voor het eerst in jaren is er bij ons een adventskalender in huis. Ik herinner me het plezier van vroeger. Vanaf 1 december mocht er tot en met de dag voor Kerst iedere dag een vakje opengemaakt worden. Bij voorkeur zat daar iets lekkers in. Het voelde alsof je iedere dag een klein cadeautje kreeg. Iets openmaken spreekt vanzelf al tot de verbeelding. Je weet niet wat erachter zit en peutert vol verwachting het vakje los. Waar al deze vakjes toe leiden is bekend. Op de dag dat alle vakjes opengemaakt zijn vieren we de Kerstnacht en de volgende dag is opnieuw feest in de kerk.

Deze Kredo beslaat niet alleen de decembermaand, maar loopt door tot en met halverwege januari. Voor het nieuwe jaar is er geen kalender met iedere dag een verrassing achter een vakje. We beginnen eraan zonder te weten wat het ons zal brengen. De een zal er vol verwachting en hoopvol aan beginnen en een ander kan er tegenop zien.

Wat zou het toch mooi zijn als er wel een kalender zou zijn voor elke dag van het nieuwe jaar. Zo eentje met vakjes die je open mag maken. Een kalender waarvan je de inhoud niet kent, maar die je telkens geeft wat je nodig hebt met verrassingen die iets voor jou betekenen. Deze kalender koop je niet in de winkel. Het is er een die je door God gegeven wordt, met een knipoog van Hem voor elke dag.
Er kunnen vakjes zijn met een mooi lied dat past bij hoe je je op dat moment voelt en vakjes met een vertrouwde geur die je aan iets of iemand doet denken. Ik denk aan vakjes met een foto waar een mooie herinnering bij hoort en aan vakjes met een grap waar je enorm om moet lachen. Er zijn vakjes waar iets achter zit dat troost en vakjes die je aansporen om iets te gaan doen. Soms bevat een vakje een tekst uit de Bijbel of een afbeelding die je aan de Maker doet denken. Wat mij betreft worden de vakjes met iets lekkers erin ook bij deze kalender niet vergeten, want ook dat kan je goed doen. Bovendien gaat het in de Bijbel ook regelmatig over eten en drinken.

Wat zou het mooi zijn om iedere dag van het jaar zo’n teken van God te krijgen. En dan het liefst ingekaderd op zo’n kalender. Dat houdt het duidelijk dat het ‘cadeautje’ van God komt.

Maar zou je zoiets niet iedere dag van je leven al krijgen? Een klein geschenk van God, waardoor je je gezegend voelt? Je staat er vast niet altijd bij stil. Maar misschien is het een idee voor deze decembermaand en voor de dagen in het nieuwe jaar om er extra op te letten. Wie weet ontdek je steeds vaker iets dat met liefde aan je gegeven wordt en kun je zijn genade erin ervaren.

Geniet ervan in stilte of deel het – als dat mogelijk is – met een ander en vergeet niet de gever te bedanken.
Een liefdevolle en troostrijke decembermaand gewenst en zegen voor het nieuwe jaar.

ds. Emma Rijks