kinderen.jpg

Schrijfactie Amnesty - zaterdag 7/12

Op 10 december 2019 is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor andere mensen die onrecht is aangedaan. Tijdens de Write for Rights 2019 besteedt Amnesty International speciale aandacht aan kinderen en jongeren.

Amnesty organiseert dit jaar voor de zevende keer een Schrijfactie: Write for Rights.
De Amnesty-werkgroep Voorst organiseert een schrijfactie in de bibliotheek in Twello op zaterdag 7 december 2019.
De opening is om 10.30 uur door burgemeester Jos Penninx. Er is muziek op cello van Sergei Michel (uit Otterlo). Er kan van 11:00 tot 16:00 uur geschreven worden.

We gaan onder andere schrijven voor Ibrahim Ezz El-Din uit Egypte. Hij liep op 11 juni dit jaar op straat en werd plotseling opgepakt door veiligheidsagenten in burgerkleding. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Zijn verdwijning heeft waarschijnlijk te maken met zijn werk als mensenrechtenverdediger. Hij is gespeciliseerd in woonrecht en onderzoekt of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen.

En we schrijven voor Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan. Toen hij 15 jaar was ging hij naar school en hield van hardlopen en gospelzingen. Door een noodlottig ongeval is zijn neef gedood door een afgeketst waarschuwingsschot. Zonder advocaat werd hij veroordeeld tot de galg als 15-jarige. Internationaal recht en ook de Zuid-Sudanese grondwet verbieden de doodstraf voor mensen jonger dan 18 jaar.

Verder schrijven we voor nog acht gevangenen. Kijk op de website www.voorst.amnesty.nl voor meer informatie. Heeft schrijven wel zin? Jazeker, kijk maar op Link: https://www.amnesty.nl/organiseren/successen daar vindt u de resultaten van de vorige schrijfactie. U kunt een of meerdere brieven komen schrijven. Heeft u niet zo veel tijd, dan kunt u een handtekening onder een brief te zetten. U kunt ook nog een kaartje sturen naar een gevangene ter bemoediging.

Na de kerkdienst van zondag 8 december kunt u uw handtekening zetten onder 2 brieven voor boven vermelde personen. Maar kom ook op 7 december naar de bibliotheek om zelf een brief te schrijven. Wij hebben uw hulp nodig. Samen sterk voor een rechtvaardige wereld!

Amnesty-werkgroep Voorst en ZWO, Piet Ruijsbroek