kinderen.jpg

Schrijf mee tegen onrecht, Amnesty schrijfactie

Wist je dat er wereldwijd jaarlijks rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven worden geschreven tegen onrecht? Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.

Oók in onze gemeente komen mensen in actie tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Jouw hulp is hard nodig. Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten om mensen vrij te laten.

Heeft het effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Op de website van Amnesty kun je meer lezen over de successen van de voorgaande schrijfacties: www.amnesty.nl/organiseren/successen.

Jouw hulp is hard nodig!

Dit jaar komt Amnesty onder andere in actie voor Nassima al-Sada (Saudi-Arabië). Zij uitte kritiek op de autoriteiten vanwege de discriminatie van vrouwen. In de gevangenis werd ze mishandeld en een jaar lang volledig geïsoleerd opgesloten. Nassima mag geen bezoek ontvangen, ook niet van haar advocaat.
En we schrijven voor Germain Rukuki (Burundi)
In Burundi worden mensen gemarteld. Germain Rukuki kwam daartegen in actie. Hij werd schuldig bevonden aan een aantal schijnaanklachten, waaronder ‘rebellie’ en ‘het vormen van een bedreiging voor de staatsveiligheid’. Hij kreeg 32 jaar cel.

Dit jaar gaat de schrijfactie heel anders dan vorige jaren.
Door Corona helaas geen bijeenkomst in de bibliotheek Twello. En geen handtekeningenactie in de kerk. Maar we kunnen nog steeds schrijven! En wel thuis. Amnesty heeft volledig coronaproof éénpersoons thuispakketten gemaakt.
In elk pakket zitten 10 voorbeeldbrieven die naar de autoriteiten gestuurd kunnen worden, informatie over de gevangene, pen en schrijfblok. Je kunt dan de hele maand december gebruiken om 1 of meerdere brieven te schrijven. Je kunt ook een kaartje ter bemoediging naar de gevangene sturen.

Hoe kom je aan deze schrijfpakketten?
Na de diensten van 6 en 13 december liggen de schrijfpakketten bij de uitgang onder de toren. Ze liggen ook in het Stiltecentrum en je kunt een pakket aanvragen via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dan zorgen wij ervoor dat er een schrijfpakket bij je in de brievenbus gedaan wordt.

De geschreven brieven en kaarten kunnen ingeleverd worden in het Stiltecentrum of Verdistraat 14. De werkgroep Amnesty Voorst zorgt dan voor de verzending.
Op deze wijze kunnen we volledig coronaproof actievoeren. Doe je mee?

Werkgroep Amnesty Voorst en werkgroep ZWO