Skip to main content

~ Hemels licht ~

Stel nu dat er een fotograaf bij geweest was, bij de Hemelvaart van Jezus, wat zou er dan te zien zijn geweest op de foto? Ik denk dat er niets te zien zou zijn, want de foto zou helemaal overbelicht zijn. Het is een verhaaltje dat ik las in een blad en ik vond het een mooi beeld. Hemelvaart heeft met licht te maken, met hemels licht, dat soms zomaar over de dingen valt en over ons leven.

In de bijbel kun je dit verhaal lezen in het evangelie van Lucas, hoofdstuk 24: 49-53. Daar staan de leerlingen, te turen naar boven. Verward en vol onbegrip staren de leerlingen naar de hemel boven zich. Jezus is weg, ze zien hem niet meer. Hun geliefde Jezus is onttrokken aan het zicht. Afscheid nemen van een geliefd persoon, wat is dat moeilijk.

In het tv-programma van de KRO, hello goodbye, filmde de camera in de aankomst en vertrekhal van Schiphol en was je als kijker getuige van veel emoties, bij de achterblijvers, en ja ook bij de reizigers zelf. Zul je elkaar weer terugzien?

Afscheid nemen is loslaten, uit handen geven, afscheid nemen heeft met vertrouwen te maken. Afscheid nemen van je werk vraagt vertrouwen dat het ook door gaat zonder jou, weliswaar op een andere wijze misschien, maar het gaat door.

Je kunt ook afscheid nemen van oude geloofsvoorstellingen omdat je bij het ouder worden anders bent gaan denken, anders bent gaan voelen. Het vraagt van jou dat je een nieuw vertrouwen vindt.

Afscheid nemen van je kind die op kamers gaat vraagt van jou vertrouwen dat hij /zij het redden zal, ook zonder jou. Afscheid nemen van de regie hebben over je eigen leven, vraagt van jou afscheid nemen van je zelfstandigheid en je kunnen overgeven en toevertrouwen aan de zorg van anderen:

Afscheid nemen
is met zachte vingers
wat voorbij is
dicht doen en verpakken
in goede gedachten
en mooie herinneringen.

Afscheid nemen
is met dankbare handen
weemoedig dragen
al wat waard is
om niet te vergeten.

Afscheid nemen
is moeizaam de draden losmaken
en uit het spinrag der belevenissen
loskomen en achterlaten
en niet vergeten.

                                   Dietrich Bonhoeffer (1906-1945)

Hemelvaart is het feest van hemels licht, dat soms zomaar over de dingen valt, en over ons leven. In een ontmoeting, in de natuur, bij het luisteren naar muziek, het lezen van een boek/artikel of het kijken naar een kunstwerk. Wanneer je onverwacht raakt aan de kern van het bestaan, het allemaal voor je gevoel op z’n plek valt. Dat zijn hemelse ervaringen, al die plekken van vrede, gerechtigheid en vrijheid, maar ook wanneer je, soms even, uitgetild wordt, verlost bent van wat je benauwt of bedrukt en je tóch weer verder kunt.

Soms gebeurt het, raakt de hemel de aarde, is er een diep gevoel van verbondenheid, van licht dat doorbreekt!

Ds. Hanneke Diermanse