Skip to main content

voordeel periodieke gift

Voor hetzelfde geld geef je meer. Steun onze kerk met een periodieke gift!

Steun je onze gemeente al met een kerkelijke bijdrage (Kerkbalans) of geef je de diaconie regelmatig een gift? Wist je dat je dan misschien meer kunt geven, zonder dat het je extra geld kost?

Uw giften aan de kerk zijn fiscaal aftrekbaar
Giften aan de kerk zijn aftrekbaar bij de aangifte van uw inkomstenbelasting. De Protestantse Kerk is door de overheid erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor zijn ook je giften aan de gemeente of diaconie aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Hierbij geldt echter een drempel van 1% (minimaal € 60) en een maximum van 10% van uw verzamelinkomen. Dit verzamelinkomen vind je onderaan je aanslag inkomstenbelasting.

Geen drempel bij periodieke gift
Een periodieke gift is een gift waarbij je minimaal vijf jaar lang elk jaar eenzelfde bedrag schenkt aan de gemeente of diaconie. Dit bedrag mag je volledig aftrekken bij je belastingaangifte: de drempel van 1% en het maximum van 10% vervallen. Je krijgt zo meer geld terug van de belastingdienst. Afhankelijk van je leeftijd en inkomsten kan je voordeel oplopen tot 52%. Geef je bijvoorbeeld de diaconie een jaarlijkse of geregelde bijdrage, dan kunt je dit doen in de vorm van een periodieke gift.

Je kerkelijke bijdrage(n) als periodieke gift
Ieder jaar vragen we je om een kerkelijke bijdrage, onder meer via de actie Kerkbalans. Ook deze kerkelijke bijdrage kun je uitstekend doen in de vorm van een periodieke gift. Je doet dan net als bij Kerkbalans een toezegging, maar nu voor een periode van vijf jaar. En wanneer je je belastingvoordeel ten goede laat komen aan de kerk, verhoogt je je bijdrage zonder dat het je meer kost.

Hoe groot is je voordeel?
Met de Schenkservice op https://www.schenkservice.nl/bereken-uw-voordeel bereken je heel eenvoudig wat je fiscale voordeel is bij een periodieke gift. De Schenkservice laat bovendien zien welk bedrag je kunt schenken als je dit belastingvoordeel ten goede laat komen aan onze kerk.

Hoe werkt het?
Je legt je periodieke gift vast in een schriftelijke overeenkomst met het college van kerkrentmeesters of met de diaconie. Voor deze overeenkomsten zijn voorbeelden beschikbaar. Je kunt een overeenkomst opvragen bij het kerkelijk bureau (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of je dowload deze vanaf de site van de belastingdienst via deze link (opent in een nieuw venster): https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/overeenkomst_periodieke_giften
Je vult de overeenkomst in tweevoud in en stuurt deze ondertekend op. Het college van kerkrentmeesters of de diaconie ondertekent ook en stuurt één exemplaar aan je terug. Vervolgens voldoet je ieder jaar je bijdrage. Dat kan in één keer, maar ook in maandelijkse termijnen.

Veelgestelde vragen
Kan ik de overeenkomst tussentijds beëindigen?
Je gaat de overeenkomst aan voor een periode van minimaal vijf jaar, of voor onbepaalde tijd. Wanneer jij of je partner overlijdt, eindigt de overeenkomst. Verder hoef je de verplichting tot betaling niet meer na te komen bij onvrijwillige werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, persoonlijk faillissement of als je door omstandigheden in de regeling schuldsanering terecht bent gekomen. Het is wel van belang dat je dit meldt bij het college van kerkrentmeesters of de diaconie, zeker als je de periodieke gift betaalt via automatische incasso.
Mag ik betalingen die ik heb gedaan voordat ik de overeenkomst heb ondertekend, meerekenen als periodieke gift in hetzelfde kalenderjaar?
Nee, dat mag niet. Het overeengekomen jaarbedrag moet na het tekenen van de overeenkomst worden voldaan.
Kan ik mijn giften aan de diaconie en gemeente in één overeenkomst regelen?
Nee, dat kan niet. In de Protestantse Kerk in Nederland zijn bevoegdheden en geldstromen van de gemeente en diaconie gescheiden. Je kunt voor de diaconie en de gemeente wel een aparte overeenkomst aangaan.
Kan ik de overeenkomst periodieke gift tussentijds wijzigen bij verhuizing naar een andere gemeente?
Nee, dat kan niet. Je gaat de overeenkomst specifiek aan met onze gemeente.
Wat moet ik doen nadat ik de overeenkomst ondertekend heb terugontvangen?
Je moet de overeenkomst goed bewaren. De belastingdienst kan hierom vragen. Vervolgens maak je de jaarlijkse bedragen over. Dat mag ook in (maandelijkse) termijnen. Om het je gemakkelijk te maken, adviseren wij je ons te machtigen voor een automatische incasso. Dit kun je op de overeenkomst aangeven.