Skip to main content

Ichthus-teken of visje: wat betekent het ook alweer?

{image path="images/2019/02/16_ee0ffadfc6_Ichthus-in-Sand-1.jpg"}

Oorspronkelijk was het Ichthus-teken een geheim teken dat alleen bestemd was voor ingewijden. Tegenwoordig zie het visje ook vaak op auto's. Maar wat is het verhaal erachter?

De eerste christenen gebruikte het Ichthus-teken als geheim symbool om aan te tonen dat ze christen zijn. In de Romeinse tijd werden christenen lange tijd vervolgd, daardoor moesten ze voorzichtig zijn met het openbaar maken van hun geloofsovertuiging. Het christendom ging ondergronds en zo ontstonden er symbolen die door niet-christenen niet meteen als christelijk konden worden herkend. Voorzichtigheid was geboden, want dit was een zaak van leven of dood! In de catacomben in Rome, waar vervolgde christenen een schuilplaats hadden, heeft men dit Ichthus-teken meerdere keren ontdekt.

Ichthus is een Oudgrieks woord dat in het christendom een belangrijke symbolische waarde heeft gekregen. Het ichthus-teken lijkt op een vis (omdat Ichthus letterlijk 'vis' betekent) en staat voor de doop, maar ook voor de bijzondere visvangst in Lukas 5: 1-11.

Ichthus (ἰχθύς) is een acroniem; iedere letter is een afkorting van een woord. Die woorden tezamen vormen de zin (vertaald): Jezus Christus, Gods zoon, (en / de) Redder. Zie onderstaand schema (van Wikipedia):

Letter Grieks omgezet Grieks Nederlands
I (I) Ιησους Ièsous Jezus
Χ (CH) Χριστός Christos Christus
Θ (TH) Θεου Theou Gods
Υ (U) Ὑιός Huios zoon
Σ (S) Σωτήρ Sootèr redder