bijbelstudie.jpg

Een rommelig begin

Dit nieuwe jaar heeft voor mijn gevoel een rommelig begin. De overgang naar 2021 werd sober gevierd, we zijn maar aan het wachten op wat wanneer wel en niet mag. Veel ouders en kinderen zijn samen thuis en moeten het zien vol te houden met z’n allen bij elkaar, met werk en school. Anderen moeten het voornamelijk met zichzelf zien uit te houden. Er zijn zorgen over de vraag of het in deze tijd financieel gezien voor iedereen vol te houden is, wat het betekent voor een ziek lichaam als een behandeling wordt uitgesteld en ook geestelijk kan deze manier van leven op je drukken. We missen een houvast dat we anders als vanzelfsprekend leken te hebben. En dan heb ik het nog niet eens over het rommelige wat in je eigen leven kan spelen, buiten alles wat de lockdown direct met zich meebrengt om.

natuurDe natuur past in deze tijd van het jaar goed bij de situatie in ons land. Ook in de natuur is het wat rommelig. De meeste takken zijn kaal. Het is fris en soms kil. Misschien ligt er nog afgevallen blad van vorig jaar. Het is wat sober, zo zonder groene bladeren aan bomen en struiken en overal bloemen.

 

 

Laten we, als we vooruitkijken naar de rest van het jaar, stilstaan bij wat de rommelige natuur van de wintertijd kan brengen. Ik moet vooral denken aan de afgevallen bladeren. Al zou je misschien het liefst de bezem erdoor halen, deze ‘rommel’ heeft wel degelijk wat te bieden.
De rommel van vorig jaar is nu een schuilplek voor egeltjes die overwinteren. Bovendien bevat de rommel van vorig jaar allerlei voedingsstoffen die de grond in dit nieuwe jaar vruchtbaar zullen maken. God heeft het mooi geschapen.elkedagmetgodswoord

Wie weet mag het zo ook gaan met het rommelige wat wij in ons leven hebben meegenomen uit het afgelopen jaar en al het rommelige wat op dit moment speelt. Ook vanuit die situatie mogen we uitkijken naar wat komt, mogen we hopen en bidden én ons laten verrassen. Er is groeikracht. Ook uit wat kaal en leeg lijkt of kleurloos kan iets ontkiemen.

Ik wens je een vruchtbaar jaar vol ontkiemende en opbloeiende momenten van geloof, hoop en liefde.
Ga met God!

ds. Emma Rijks