bijbelstudie.jpg

“Zal ik je even aanraken? Dat helpt.”

Ik had net hard op mijn wang gebeten en Maud wilde me troosten. Natuurlijk mocht ze mijn wang aanraken. Of het nu zou helpen of niet, het gebaar deed me al goed.

Het is misschien een wat verrassende parallel, maar ik moest denken aan al die aanrakingen waarover je in de Bijbel leest. Jezus raakte mensen aan en ze heelden. Ze konden zien of horen, hun demonen verdwenen en er waren er zelfs die weer tot leven kwamen. Aanraken en aangeraakt worden doet iets met mensen. Maar zijn wij het nog gewend? Zijn wij nog gewend om dat als helend te ervaren? En durven wij zelf een ander aan te raken waar het pijn doet? Of verdwijnt die vrijheid naarmate we ouder worden?

Het is bijzonder wat aanraking kan doen. En dan heb ik het niet over het geven van een hand of een schouderklop-je, maar de aanraking waarbij je elkaar echt even aanvoelt. Je ervaart het verschil. Je weet of het iets is wat ‘erbij hoort’ of dat het een moment is met oprechte aandacht voor elkaar. Dat laatste was het soort aanraken dat Jezus deed, met daarbij natuurlijk een heleboel Goddelijke extra’s. Maar misschien kunnen wij dat ook, met daarbij zelfs een beetje Goddelijke extra’s om door te geven: liefde, aandacht, warmte. Dat is waar mensen, waar wij naar hunkeren, dat we er mogen zijn, met vrolijke dingen en net zo goed met pijn of verdriet of wat dan ook.

Iemand vertelde me eens over een periode waarin hij in het ziekenhuis had gelegen. Het waren niet de medicijnen die hij toegediend kreeg waar hij over vertelde; hij vertelde over die ene nacht waarin hij bang was en waarin er een broeder naast zijn bed had gezeten om zijn hand vast te houden. Dat had de meeste indruk gemaakt. Dat had hem geraakt. Toen voelde hij zich mens. Daar kon geen medicijn tegenop.

Natuurlijk pleit ik er niet voor om elkaar te pas en te onpas te betasten. Daar zit niemand op te wachten. Aanraken is geen goedkoop trucje. Maar als je het gevoel hebt dat het wel het goede moment is, doe het dan. Durf te vragen als je twijfelt: mag ik je aanraken? En ik weet niet of je dit hardop moet zeggen, maar je kunt het er wel bij denken: dat helpt.

ds. Emma Rijks