Protestantse Gemeente Twello

Zoeken

Bijbeltekst van de dag

DagelijksWoord.nl

loslatenZelfs in mijn agenda is het al een beetje merkbaar: de zomer is gearriveerd en de vakantie is in zicht. Het vergaderen is bijna klaar, en het is goed om in vertrouwen de dingen even los te laten.
Voor de een geldt: eindelijk weer tijd om wat cultuur te snuiven, vreemde grond te zoeken, grenzen te verleggen, helemaal losgaan. Of lekker  uitrusten in de zon, stilte zoeken, broeden op nieuwe ideeën, en eindelijk dat boek lezen. Misschien een paar weken samen met de kinderen die je anders maar weinig ziet. Voor de ander betekent de zomer juist een lange tijd vol lege dagen, minder bezoek, verveling, wachten en hopen dat iedereen weer veilig thuiskomt.

Zoveel mensen, zoveel ervaringen. Maar altijd is de zomertijd een tijd van onderbreking van het gewone. Ergens voor een poosje mee ophouden is niet per se fijn, maar wel heilzaam. Iemand die bijvoorbeeld besluit om de smartphone wat vaker uit te doen, het werk niet meer allesbepalend te laten zijn, de alcohol te laten staan of niet meer steeds aan andermans verwachtingen te willen voldoen, die zal zich eerst onthand voelen. Onrustig misschien of andere afkickverschijnselen. Niet per se fijn, maar wel een heilzaam ophouden. Het kost moeite, maar het levert ook wat op.
Een moment, een dag, een tijd om jezelf even stil te zetten en je opnieuw te oriënteren op je bronnen: wat voedt me werkelijk, wat is echt belangrijk, wat zit me in de weg? En het is goed om dat met regelmaat te doen. Deze wijsheid is al zo oud als de mensheid, en de neerslag ervan vinden we onder andere in het sabbatsgebod en/of de zondagsheiliging. Voor sommigen roept dat meteen naargeestige herinneringen op aan een dag vol verveling en omgeven met allerlei verboden. Maar liever dan de kwade reuk richt ik me op de goede geur ervan. Een wekelijks geschenk van God, en een wekelijkse oefening in loslaten en ophouden, even uit de tredmolen van het dagelijkse. Behalve die wekelijkse dag is er misschien een dagelijks moment, van stilte, gebed, ontspanning.
En jaarlijks is er de zomer...!

Soms is dat nog een hele kunst, dat loslaten en ophouden. Het vraagt om vertrouwen. Vertrouwen dat het werk en alles ook wel even zonder jou kan, dat het wel goed komt. Het is nog een hele kunst jezelf en de ander toe te vertrouwen aan Gods zorg.

Ik wens u en jou alle goeds toe deze zomer. Met veel om van te genieten, rust, verwondering, plezier. Sterkte in wat moeilijk is. En vertrouwen.

ds. Lidy van Prooyen Schuurman