Protestantse Gemeente Twello

Zoeken

Bijbeltekst van de dag

DagelijksWoord.nl

Wil ik dit ‘gaarne zien’?
KruiswegOp zoek naar het geheim van de weg van Jezus ga ik graag te rade bij kunstenaars zoals Armand Demeulemeester. Dit schilderij van hem trof me bijzonder. Dat oog dat me indringend aankijkt, die mond, het hele gezicht drukt verdriet uit. De handen zijn in elkaar geslagen om het kruis dat Jezus op zich gaat nemen. De achtergrond lijkt in vuur en vlam.

In 1979 kreeg de schilder van de broeders van de Sint Sixtusabdij van Westvleteren (België) de opdracht een kruisweg te schilderen. Om dit te kunnen doen ging hij voor het eerst de Bijbel lezen en werd daardoor diep getroffen. Hij schilderde vervolgens de ‘Kruisweg van de Stilte’: een reeks van 12 expressionistische doeken (en niet de gebruikelijke 14). Het ging hem daarin om ‘gaarne zien en de pijn die dat met zich meebrengt’.

Inderdaad, wie kijkt kan niet om de machteloosheid en de pijn heen. Maar als ik eerlijk ben wil ik niet ‘gaarne zien’. Wil ik afstand houden van het lijden (van Jezus, van mensen) omdat ik me realiseer dat het toelaten daarvan misschien wel veel van mij vraagt? Maar ik zie en voel dat oog van Jezus op mij gericht. Wat zoek ik: veiligheid? Denk ik die te vinden in een gemakkelijk en ongestoord leven?

In reactie op de ‘Kruisweg van de Stilte’ vertelt de voormalige voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, dat het ook hem moeite kostte om zich in een kruisweg in te leven. "Is het omdat ik het lijden niet wil of kan zien of omdat ik het christendom meer zie als een Blijde Boodschap dan als een kruisweg? Ik heb altijd willen afstand nemen van het dolorisme, het louterende van het lijden.” Hij constateert echter dat dit toch het geheim van het christendom moet zijn: de macht van de liefde en dat het symbool daarvan het kruis is. Teken dat lijden en dood in Godsnaam toch niet het laatste woord hebben.
En plots valt me in het schilderij op dat op die boomstomp achter Jezus een loot nieuw leven aankondigt. Alsof er iets van Pasen zichtbaar wordt te midden van al het lijden…

ds. Menno Valk