Jesaja klTWELLO.- Op zondag 18 februari zijn er in de Dorpskerk een tweetal gebrandschilderde glas-in-loodramen onthuld. Deze ramen zijn gemaakt door de in 1915 in Twello geboren kunstenaar Jan Ooms en zijn nu aan de Dorpskerk Twello geschonken door zijn familie.

Jan Ooms
Ooms was een zoon van wasbaas en bleker Martinus Ooms. Hij werd opgeleid aan de avondtekenscholen in Twello en Deventer. Hij werkte tot 1933 als vrijwilliger bij het glazeniersbedrijf Bronsvoort in Twello en vervolgens tot 1938 als glaszetter in Winschoten. Van 1938 tot 1943 was hij leerling van J.H.E. Schilling bij de Arnhemse Academie Kunstoefening. Na de oorlog studeerde hij aan de Rijksacademie in Amsterdam.
Hij werkte enige tijd op het atelier van Willem Bogtman tot hij zich in 1948 zich als zelfstandig glazenier in Amsterdam vestigde.
Ooms maakte zijn glas-in-loodramen vaak in opdracht van protestantse kerken en particulieren. Hij maakte daarnaast onder meer schilderijen, litho's, mozaïeken en muurschilderingen. In 1957 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Daar hield hij zich ook bezig met andere technieken als glas in beton en glaskunst. In 1975 is Jan Ooms op zestigjarige leeftijd in Amerika overleden.

Van Suitedeuren naar kunstwerken
Naast dat Ooms glas-in-loodramen voor kerken maakte, heeft hij ook twee kunstwerken gemaakt die pasten in de suitedeuren in zijn huis in Amsterdam. Deze twee kunstwerken zijn nu door de familie geschonken aan de Dorpskerk in Twello.
De glaspanelen zijn uit de deuren gehaald en gerestaureerd door de heer Rauwening uit Aalten, die al eerder kunstwerken van Jan Ooms heeft gerestaureerd. De ramen, Jeremia en Jesaja voorstellend, zijn door kerkrentmeester Bert Bresser stijlvol ingelijst en voorzien van ledverlichting. De twee panelen hangen nu in de nissen aan beide zijden van de preekstoel.

Onthulling
Afgelopen zondag zijn, na de kerkdienst, de twee kunstwerken onthuld door een dochter van de kunstenaar (mevrouw Ninotschka Ooms) en de restaurateur (de heer Rauwening). Als dank kregen zij –en ook kerkrentmeester Bert Bresser– een mooie bos bloemen. Indien u de kunstwerken wilt zien bent u van harte welkom tijdens een van de diensten. Uiteraard is tijdens de Open Monumentendag in september de kerk ook open en kunt u de kunstwerken bewonderen. Nu dus met 2 kunstwerken extra!

Bron: Voorster Nieuws week 08-2018

Lees hier de reactie van Ninotschka Ooms, de dochter van Jan Ooms