Protestantse Gemeente Twello

Zoeken

Bijbeltekst van de dag

DagelijksWoord.nl

moetjekijken“Moet je kijken!” Het is een van de favoriete zinnen van mijn dochter. Ze is nu anderhalf jaar oud en verzoekt mij om de haverklap om ergens naar te kijken. Vooral buiten is er veel te zien en te ontdekken: de wolken, vogels, honden die uitgelaten worden, besjes aan de struik, waterdruppels op gevallen bladeren, een levensgrote plastic koe midden in het dorp. Moet je kijken! Het is allemaal even bijzonder en verdient het om erbij stil te staan en benoemd te worden.

Deze blik op de wereld is jaloersmakend. Misschien bent u er ook mee gezegend, maar ik merk dat ik in het dagelijks leven niet zo veel tijd neem om de dingen zo zorgvuldig te bekijken. Ik zie ze wel, maar mijn gedachten gaan al snel naar het gesprek van daarnet of naar de boodschappen die ik zo ga doen of de mails die nog wachten op een antwoord. En dat terwijl het je zoveel kan bieden als je wel de tijd neemt om stil te staan.

Jezus zelf spoort ons aan om te worden zoals een kind (Matteüs 18: 1-6; 19: 13-15). Als je gelooft zoals een kind dan ligt zijn Koninkrijk voor je open. Wat zou Hij hiermee bedoelen? Hoe kun je geloven zoals een kind? Zou het iets te maken hebben met die onbevangenheid, de nieuwsgierigheid en het gevoel dat alles open ligt? Er is vast nog veel meer bij te bedenken. Het zijn die paar woorden “Moet je kijken!” die mij op dit moment bezighouden. Ze zeggen iets over verwondering en er klinkt ook enthousiasme in door. Datgene wat gezien is, is zo bijzonder dat het gedeeld moet worden.

Past deze manier van geloven ook bij u en mij? Lukt het om de aandacht erbij te houden? Om datgene wat we in de schepping zien of iets moois wat we meemaken te delen en te benoemen als iets waar God ons mee zegent?
Of zijn we die onbevangenheid verloren en zijn er zoveel andere zaken die ons bezighouden dat we vergeten om te kijken? Volgens mij mogen we het wel vaker doen. Dat zeg ik in ieder geval tegen mezelf en wie weet voelt u zich ook aangesproken.

We mogen hopen en bidden dat God onze ogen opent en ons zo inspireert dat we niet anders kunnen dan tegen een ander zeggen: “Moet je kijken!” Moet je kijken wat God voor mij betekent, moet je kijken hoe Hij de natuur heeft gecreëerd, moet je kijken wat er hier in de Bijbel staat!
Volgens mij wordt het nooit dwingend als je het met kinderlijk enthousiasme doet. Laten we hopen dat we daar, als kinderen van God, af en toe iets van ervaren en anderen durven uit te nodigen om mee te kijken.

ds. Emma Rijks