Skip to main content

Dorpskerk gestart als groene kerk

{image path="images/2018/10/04_0eecad97c5_Insectenhotel.jpg"}

Na een half jaar van voorbereidingen is de Dorpskerk in Twello op zondag 7 oktober 2018 van start gegaan als ‘Groene Kerk’. Na de kerkdienst, waarin de opzet en het doel zijn toegelicht, is het bord ,,Wij zijn een Groene Kerk’’ aan de muur van de kerk bevestigd. Daarna heeft de eerste activiteit plaatsgevonden: we hebben samen insectenhotels gemaakt!

Groene kerk?
Men zal zich afvragen wat een Groene Kerk eigenlijk is. Eén ding is zeker: het gebouw wordt niet groen geverfd. Wat ook zeker is dat er gewerkt gaat worden aan een gezonder aarde, te beginnen met de kerkleden, maar we hopen dat heel veel mensen in de gemeente Voorst dit initiatief zullen oppakken en mee gaan doen. Het kan namelijk heel simpel in eigen huis, tuin, keuken en omgeving.

Wat ermee willen bereiken
Ons doel is om een zichtbare, positieve rol te spelen om de slechte gevolgen van onze huidige levensstijl tegen te gaan en om te draaien in een positieve toekomst voor ons, onze kinderen en kleinkinderen. Voorbeelden van die slechte gevolgen: klimaatverandering, uitputting van grondstoffen, aantasting van de waardigheid van mens en dier, afnemende biodiversiteit, enz.

De ommekeer naar een betere toekomst is niet eenvoudig en vraagt veel van de samenleving, van ons dus. De werkgroep Groene Kerk uit de Dorpskerk  wil daarom ermee aan de slag met de mensen in Voorst. Hierbij wordt niet gedacht aan zonnepanelen of windmolens, want daar zijn anderen al mee bezig, maar aan kleine eenvoudige veranderingen die iedereen kan doen. We willen hierbij graag samenwerken met groepen of organisaties in Voorst die hetzelfde beogen. Kijk ook eens wat u al doet en wat u kunt gaan doen. Een groene kerk of een groen gezin of een groen dorp word je door de wil te hebben om ieder jaar minsten één stap
op het gebied van duurzaamheid te zetten. En u weet : veel kleine stapjes, wordt een reuzenstap. Doe mee.

Geef insecten een plek om te overleven!
Tijdens een bijeenkomst in mei 2018 is na een stukje voorlichting samen gekozen voor de eerste stap, het project ‘zorg voor de bijen, insecten en bloemen’. Dit om de afname van insecten tegen te gaan.
Op zondagmorgen 7 oktober zijn om die reden vanaf 11 uur tijdens en na de koffie in gebouw Irene (naast de Dorpskerk) door groot en klein insectenhotels gemaakt. In nette kleren en met een (snoei)schaar in de weer. Alles is prima gelukt, mede dankzij de goede voorbereidingen op de zaterdag ervoor.
De insectenhotels mochten meegenomen worden naar huis om en worden opgehangen in de tuin.

Een mooie eerste stap! En elk jaar willen we een volgend stapje maken. Doe mee met ons en meld je aan!
Kijk voor meer informatie over groene kerken ook even hier: www.groenekerken.nl

werkgroep Groene Kerk
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Hits: 2308