Skip to main content

Samen groener worden

{image path="images/2019/04/25_25c204d67a_voetafdruk.jpg"}

Tja, we weten allemaal wel dat het zo niet langer kan. Het milieu is steeds vaker onderwerp van gesprek. Ook ons kabinet worstelt hier mee. Gaan we wachten op dingen die we straks moeten, omdat ze via wet- en regelgeving worden afgedwongen of nemen we nu al actie?

Onze aarde produceert alles wat we nodig hebben om in onze voedsel-, energie- en andere levensbehoeften te voorzien. Voor de productie en afvalverwerking hiervan is ruimte nodig. Deze resources zijn schaars en sommige zijn zelfs eindig.

Een Canadese universiteit heeft ruim 15 jaar geleden een formule opgesteld om te kijken hoeveel landoppervlakte er nodig is voor het winnen van voedsel, energie en andere zaken waarmee we in onze levensbehoeften voorzien. De ecologische voetafdruk geeft op die manier inzicht in de hoeveelheid land (mondiale hectares) die jaarlijks nodig is voor onze consumptie. De grootte van jouw voetafdruk hangt dus af van jouw leefgewoonten: woning, voeding, kleding, koopgedrag, afval, hoe je je verplaatst en hoe vaak en waarheen je op vakantie gaat...

Wij leven op te grote voet!
Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 1,8 mondiale hectare beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu per mens 2,7. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 5,9 hectare, oftwel ruim 11 voetbalvelden!
Daarmee staat Nederland op de 166e plaats op de duurzame ranglijst van 188 landen die de organisatie heeft samengesteld. Als iedere wereldburger zou leven als de gemiddelde Nederlander, hebben we meer dan 3,5 aardbollen nodig voor alle grondstoffen en afvalverwerking. We vragen dus veel meer van de aarde dan ze kan bieden. Hierdoor komen ook de natuur en soortenrijkdom onder druk te staan en erven volgende generaties een Aarde die steeds minder leefbaar wordt.

De vraag is dus: wat ga IK er aan doen, hoe ga IK het verschil maken?

Hoeveel ruimte gebruiken wij in Twello eigenlijk? Klik hier om te zien hoe groot de voetafdruk in onze eigen provincie is. En ben je benieuwd hoe groot jouw eigen ecologische voetafdruk is? Doe dan je persoonlijke test. Het invullen van de vragen kost ongeveer 15 minuten. Lees de vragen zorgvuldig, want je kunt niet terugklikken per vraag. Klik hier om de scan te doen!

  • Hits: 1570