Skip to main content

Groene kerk Twello naar de Klimaatmars

{image path="images/2019/03/13_ce07a92b23_P1020333.jpg"}

Afgelopen 10 maart vond de Klimaatmars plaats in Amsterdam.
Dit was niet het eerste jaar dat bezorgde landgenoten van zich lieten horen, maar dit jaar overtrof het aantal marsende deelnemers met zo’n 40.000 personen al de vorige jaren. Als Groene Kerk Twello konden we natuurlijk niet op de bank blijven zitten, alhoewel het weer dit idee wel erg aantrekkelijk maakte....

Johan van Werven, Altine Schepers, Roel Hessels en ik (Jojanneke Voorthuis) vertrokken met de trein naar Amsterdam. De NS had duidelijk niet verwacht dat ruim 40.000 mensen deze ochtend op pad gingen naar Amsterdam en (bijna uiteraard) zich verplaatsen met het openbaar vervoer.
Als sardientjes in een blik zaten we in de treincoupés, wat dan weer het voordeel heeft dat het wel meteen een band schept met andere mede ‘sardientjes’. Bij elke tussenstop richting Amsterdam werd het perron groener en groener en werd het moeilijker om elkaar niet kwijt te raken in de mensenmassa.

Striemende regen en flinke wind sloegen om onze oren en het was daarom maar goed dat we met zovelen waren, waardoor we er minder van voelden. Een protestbord met de tekst ’het regent niet, moeder aarde huilt’ was een passende symboliek op deze dag. Maar wat is dat een mooi gevoel, te weten dat er zoveel meer mensen zich bewust zijn, dat er géén tijd meer is om nog langer door te leven, zoals we tot op heden deden. Dat heeft immers geleid tot de staat waarin de wereld zich nu bevindt: het is 2 voor 12!

Door het probleem te negeren, gaat het nog niet weg. De klimaatwetenschapster Heleen de Coninck (het enige Nederlandse hoofdredactielid van het VN rapport ‘klimaat verandering’) gaf een mini college klimaatverandering, voorafgaand aan de mars op De Dam, en zei: ‘We hebben nu nog een KEUZE, maar niet voor lang’.
“Hoe moeten wij later aan moeten aan onze kleinkinderen uitleggen, waarom ze geen schone lucht meer kunnen inademen en er te weinig voedsel is, omdat de insecten waarvan wij afhankelijk zijn voor onze oogsten, niet meer voorkomen. Hoe kunnen we dan rechtvaardigen dat wij niets hebben gedaan toen het nog kon!”, zei de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (15 jaar) eerder dit jaar tegen de wereldleiders.

Alsjeblieft, hoe jong of oud je bent, kijk waar je (nog meer) kan bijdragen aan de toekomst van ONZE wereld!
Kies voor groene energie en groen gecompenseerd gas, beperk het eten van vlees en vis en kies zoveel mogelijk voor biologisch, je kunt kiezen om met fiets of het openbaar vervoer te reizen en kunt kiezen voor duurzame spullen als het nodig is ze te kopen. Samen zijn dit de grootste veroorzakers als het gaat om de extreme toename van de broeikasgassen (CO2 en methaangas). Als u maar denkt dat uw ‘druppel op de gloeiende plaat’ niet veel zoden aan de dijk zet, bedenk dan dat we met vele druppels emmers kunnen vullen en we draagvlak creëren voor een klimaatneutraal beleid! Wacht niet langer en kom in actie!

Namens de werkgroep Groen Kerk Twello, Jojanneke Voorthuis

  • Hits: 1718