Skip to main content

Eerste 'bloeiende' berm ingeplant!

 {image path="images/2019/09/26_2f378b9641_plantdag21sept2019.png"}

Op initiatief van de werkgroep Groene Kerk werd op zaterdag 21 september 2019 bij het station in Twello de eerste ‘bloeiende berm’ ingeplant. Op de oproep in Kredo en in het Voorster Nieuws eerder dit jaar, met de vraag wie mee wil helpen met het zaaien en opkweken van bloeiende bermplanten, werd door bijna 70 zaaiers enthousiast gereageerd!

Ze kregen alle benodigde materialen en instructies om het kweken tot een succes te maken en konden daarbij gebruik maken van een helpdesk om problemen die ze bij de kweek tegenkwamen op te lossen. In de weken die volgden werden de zaadjes, tot stekjes en plantjes opgekweekt.
Op de facebookpagina van Bloembermen Voorst en de website van onze kerk plaatste men foto’s van het ‘kroost’. “Het was niet makkelijk hoor met die hitte die we hadden” vertelt een zaaister, “ik deed het samen met mijn vriendin die in de vakantie voor mijn planten zorgde en andersom, anders was het niet gelukt!”.

Op zaterdag 21 september kwamen de zaaiers hun eigen plantjes planten aan het Raccordement in Twello. Wie verwacht meteen een bloeiende oase te zullen zien, moet nog even wachten tot de volgende zomer. Ondanks dat waren de zaaiers enthousiast over hoe de plantjes nu al een heel leuk geheel vormen! Volgend voorjaar wordt een informatiebord geplaatst met uitleg over de planten en insectensoorten die je in deze berm tegen kunt komen.
Op zaterdag 12 oktober 2019 wordt aan de Zuiderlaan een tweede ‘bloeiende’ berm ingeplant.

De werkgroep is enthousiast over het resultaat tot nu: “Mooi hoe dit project mensen verbindt, mensen die elkaar binnen en buiten de kerk vinden in ‘iets willen doen’ en niet toekijken als het gaat over de klimaatproblematiek. Die de handen letterlijk uit de mouwen willen steken. Met dit project kunnen we de biodiversiteit beetje bij beetje terug brengen zodat bijen, vlinders en andere insecten in aantal kunnen toenemen.

De Groene Kerk werkgroep zet elk jaar een nieuwe groene stap, zodat een duurzame samenleving stapje voor stapje realiteit wordt. Dus wil je helpen, je bent van harte welkom!

groene groet namens de werkgroep Groene Kerk,
Jojanneke Voorthuis

  • Hits: 1559