Skip to main content

Een duurzaam (nieuw)jaar

{image path="images/2019/11/26_b7501278be_BloemBermenVoorst-21sept20.jpg"}

Aan het einde van een jaar is het goed om terug te blikken en nieuwe plannen te maken voor het nieuwe jaar.
De werkgroep Groene Kerk kijkt met een heel positief gevoel terug op de activiteiten in 2019. Het doel was om ieders natuurbewustzijn te verruimen door samen te werken aan verbetering van de leefomstandigheden van bijen, vlinders en andere insecten.

Eerst werden er in maart bloemenknikkers gemaakt en in zakjes uitgedeeld in de kerk. Al eerder werden op een zondagmorgen met elkaar 40 insectenhotels gemaakt en mee naar huis genomen. Zijn ze al in gebruik?

De hoofdactiviteit dit jaar was om in samenwerking met de gemeente, de sponsoren en vooral met u 2 bermen om te bouwen tot oases voor insecten.
We zochten zo’n 60 vrijwilligers die zaaipakketten mee naar huis wilden nemen en vaste wilde planten wilden opkweken. En dat is helemaal gelukt! Via mail, onze website en Facebook hielden we contact met de zaaiers. Dat nam best veel tijd in beslag, maar zo ging het wel goed.
De droge, warme zomer werkte niet mee, maar uiteindelijk lukte het bijna iedereen om plantjes op te kweken. Op 15 september en 12 oktober hebben de zaaiers hun plantjes in de vooraf bewerkte bermen bij het station en aan de Doornweerdstraat geplant. Dat was een heel gezellig gebeuren!
In het komend voorjaar zullen de resultaten zichtbaar worden. We organiseren dan een feestelijke bijeenkomst met de officiële opening van een nieuw, groot insectenhotel met informatiebord.

Gelukkig is er al een onderhoudsploeg gevormd die de twee bermen in de gaten gaat houden en verzorgen. Natuurlijk krijgt deze groene plantenactie een vervolg; u zult er nog van horen!
Er bleek heel wat belangstelling te zijn van andere kerken, buurtverenigingen en het Zone-college voor onze opzet en verschillende keren zijn we daarvoor op pad gegaan.

In het nieuwe jaar 2020 gaan we ons, samen met u, ook op een ander duurzaam project richten. Dat zal gaan over duurzaam boodschappen doen. In februari kunt u daar meer over lezen.

En je kunt alvast een groen statement maken door mee te doen met de klimaatduik op 1 januari in Wilp. Laat zien dat het je ernst is en doe mee als signaal! Stoer als je kopje onder gaat, maar je grote teen in het water mag natuurlijk ook. Meer hierover is te lezen op de website van https://milieudefensie.nl

Alvast een duurzaam, groen 2020 gewenst!

Namens de werkgroep Groene Kerk,
Roel Hessels

{image path="images/2019/11/26_93c77195ef_groenevoornemens.png"}

  • Hits: 1392