Update project Moldavië

Moldavië als nieuw project voor de gemeente, daar hebben we met zijn allen voor gekozen. En het moest ook nog een interactief project worden. Dat is inmiddels anderhalf jaar geleden, maar erg interactief is het tot nu toe niet geworden. En het leeft ook nog niet echt. Daar gaan we verandering in brengen!

Via Otto Westerink ontvingen we heel veel foto's over ons Moldavië project!

We hebben een nieuwsbrief ontvangen uit Slobozia Mare, van de Betelkerk. Het gaat goed met het dagcentrum voor kwetsbare kinderen. De gehele vertaalde nieuwsbrief kunt u hier vinden.

Interactief project Moldavië: wat hebben we tot nu toe gedaan?
Datum: 22 mei 2015

Vanaf 2014 ondersteunt onze gemeente Youth for Christ Moldova. We doen dit via Kerkinactie voor 3 jaar met een bijdrage van € 5000 per jaar.

Youth for Christ Moldavië assisteert kerken om dagcentra voor kinderen en ouderen op te zetten. In het huidige Moldavië zijn dat de kwetsbare groepen.
Veel kinderen worden bij familie of vrienden (of soms op straat) achtergelaten als de ouders om te overleven banen in het buitenland zoeken. Veel ouderen blijven zonder diezelfde kinderen alleen achter met een klein pensioentje dat ver onder de armoedegrens ligt.

Moldavië is een klein land, ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië. Het is een van de armste landen van Europa. Waar de economie in andere landen in Oost-Europa groeit, lijdt de bevolking van Moldavië nog steeds onder armoede en komt de democratie in het land niet van de grond. Met een hoog werkloosheidscijfer en een groeiende staatsschuld komt het land steeds dieper in de problemen, ondanks flinke financiële hulp van de Europese Unie. Hervormingen in het land gaan langzaam, door slechte infrastructuur, gebrek aan middelen en ervaring. Zeker 20% van de Moldaviërs leeft in armoede, waarvan ongeveer 770.000 onder de armoedegrens.

Waar ligt Gotesti? klik op onderstaand link (Googlemaps)